Sep 13, 2013

Σύσταση του IBC στην Κύπρο

Σύσταση του IBC στην Κύπρο

Φορολογικά πλεονεκτήματα των διεθνών εταιρειών της Κύπρου

Έχει εισαχθεί νέα νομοθεσία που επηρεάζεται από την 1η Ιανουαρίου 2013. Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις εισάγουν πολλές αλλαγές στις πράξεις και τους κανονισμούς των Κυπριακών Διεθνών Εμπορικών Εταιρειών (IBC) για να συμμορφωθούν με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το πρίσμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και του Κώδικα Ευρωπαϊκής Ένωσης Συμπεριφορά και συμμόρφωση με τη δέσμευσή της προς τον ΟΟΣΑ να εξαλείψει τις επιβλαβείς φορολογικές πρακτικές και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Με αυτή τη νέα νομοθεσία, η Κύπρος διατηρεί και ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της ως αξιόπιστο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο και διακρίνεται από τους περίφημους φορολογικούς παραδείσους. Επιπλέον, παραμένει μια ιδανική τοποθεσία για επενδύσεις προς και από τη Ρωσία και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και μια τέλεια επιχειρηματική βάση για τις διεθνείς επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για τις αγορές της περιοχής. Ταυτόχρονα, έχοντας το χαμηλότερο φορολογικό καθεστώς στην ΕΕ, αποτελεί ένα βήμα προόδου για τις επενδύσεις προς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με βάση τις πρόσφατες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, τα σημαντικότερα φορολογικά κίνητρα που προσφέρονται στις διεθνείς επιχειρήσεις είναι τα εξής:

Σύστημα χαμηλού φορολογικού συντελεστή. Τα φορολογητέα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 12,5% για όλες τις εταιρείες φορολογικούς κάτοικους Κύπρου, καθώς δεν υπάρχει πλέον διάκριση μεταξύ τοπικών εταιρειών και IBC. Παρόλα αυτά, είναι ένας από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη και τις κοντινές χώρες. Ο όρος Ημεδαπή Φορολογική Εταιρεία σημαίνει μια εταιρεία της οποίας η διαχείριση και ο έλεγχος ασκείται στην Κύπρο. Οι εταιρείες που έχουν συσταθεί στην Κύπρο, αλλά η διαχείριση και ο έλεγχος δεν ασκούνται στην Κύπρο, τότε δεν θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι στην Κύπρο και για το λόγο αυτό δεν φορολογούνται στην Κύπρο.

Οι Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (DTTs) έχουν συναφθεί με περισσότερες από σαράντα χώρες. Χρησιμοποιώντας τις διατάξεις αυτών των συμωνιών και τη σχετικά χαμηλή φορολογία στην Κύπρο, είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάθε σημαντική φορολογική μείωση και στις δύο χώρες. Δεν υπάρχει παρακρατούμενος φόρος στην πληρωμή μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων σε μη κατοίκους ή σε μη κατοίκους εταιρικούς μετόχους.

  • Τα κεφαλαιακά κέρδη που πραγματοποιούνται σε ακίνητα που διατηρούνται εκτός Κύπρου δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών.
  • Επί του παρόντος, ο ΦΠΑ είναι 18%, που είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
  • Φορολογικές απαλλαγές. Υπάρχουν τρεις τύποι νομικών προσώπων που απολαύουν πλήρους φορολογικής απαλλαγής:
    • Ναυτιλιακές εταιρείες που κατέχουν πλοία νηολογημένα υπό τη σημαία της Κύπρου.
    • Συνεταιρισμοί, εγγεγραμμένοι στην Κύπρο, που αποτελούνται από αλλοδαπούς και ασχολούνται αποκλειστικά με υπεράκτιες δραστηριότητες.
    • Υποκαταστήματα, αλλοδαπών εταιρειών, που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από αλλοδαπούς και ασχολούνται αποκλειστικά με υπεράκτιες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχει φορολόγηση των κερδών από τη διάθεση μετοχών για όλες τις εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου. (Ένα άτομο θεωρείται φορολογικός κάτοικος εάν διαμένει στην Κύπρο για μία ή περισσότερες περιόδους που υπερβαίνουν συνολικά τις 183 ημέρες ανά οικονομικό έτος).

Τα εισοδήματα από μερίσματα που εισπράττονται στην Κύπρο δεν υπόκεινται σε φόρο στην Κύπρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και συμβουλές, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected]

© all rights reserved 2024