Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε χθες, 25 Μαρτίου 2020, νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μεταξύ άλλων κοινωνικοοικονομικών μέτρων, ο Πούτιν δήλωσε ότι όλες οι διανομές εσόδων (όπως τόκοι ή μερίσματα) που μεταφέρονται από τη Ρωσία σε υπεράκτιες δικαιοδοσίες θα πρέπει να φορολογούνται με έναν κατάλληλο φορολογικό συντελεστή. Επί του παρόντος, τα δύο τρίτα αυτών των κεφαλαίων υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή μόλις 2% – κεφάλαια που αντιπροσωπεύουν τα εισοδήματα συγκεκριμένων ατόμων που προέρχονται από διάφορα σχήματα «βελτιστοποίησης», ενώ άλλοι φορολογούμενοι – συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων – πρέπει να συμμορφώνονται με φορολογικό συντελεστή εισοδήματος 13%.
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, ο Πούτιν προτείνει τη φορολόγηση των ατόμων που αποσύρουν εισοδήματα από μερίσματα και τόκους σε ξένους λογαριασμούς με αυξημένο συντελεστή 15% και έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκινήσει την προετοιμασία των σχετικών προσαρμογών στις Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας της Ρωσίας με ορισμένες χώρες. Η επανεξέταση των Συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας θα ξεκινήσει με τις χώρες που βρίσκονται στην πλευρά υποδοχής της σημαντικής εκροής κεφαλαίων από τη Ρωσία.
Σε περίπτωση που η πρόταση για προσαρμογές δεν γίνει αποδεκτή από τις αντίστοιχες χώρες, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αποσυρθεί μονομερώς από τις υφιστάμενες συμφωνίες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα COVID-19 στη Ρωσία και πώς αυτά τα μέτρα μπορούν να σας επηρεάσουν, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]