Mar 25, 2020

Πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία: COVID-19

Πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία: COVID-19

Σε μια πάλη ενάντια στον χρόνο, τρεις μήνες από την έναρξη της επιδημίας του κορονοϊού, ο COVID-19 είναι ισχυρός και έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερες από 212 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων φορέων που έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου και παρακολουθούμε πρωτοφανή μέτρα, που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στη σύγχρονη ιστορία. Όλες οι χώρες βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση, τα σύνορα είναι κλειστά, τα διεθνή ταξίδια περιορίζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως η Κύπρος, αναστέλλονται πλήρως. Η υποχρεωτική καραντίνα επιβάλλεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι τα συστήματα υγείας έχουν κατακλυστεί, σε σημείο όπου οι ασθενείς δεν γίνονται πλέον δεκτοί στα νοσοκομεία.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, δεν υπάρχουν δημόσιες συγκεντρώσεις. Συναυλίες, παρελάσεις, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις ακυρώνονται ή πραγματοποιούνται χωρίς οπαδούς. Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο 2020 έχουν αναβληθεί για το 2021. Τα θεματικά πάρκα της Disneyland, όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στο Παρίσι και τις ΗΠΑ, είναι κλειστά, επ ‘αόριστον. Η Premiere League, η UEFA και το NBA αναβάλλουν τα παιχνίδια, μέχρι νεωτέρας. Οι πρεμιέρες ταινιών ακυρώνονται και προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, ακόμη και το πολυαναμενόμενο 2020 James Bond 007. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι προσωρινά κλειστά και ένας αξιοθαύμαστος αριθμός επιχειρήσεων επιλέγουν να συμβουλεύουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι. Ο COVID-19 δεν κάνει διακρίσεις, όλοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν – πλούσιοι ή φτωχοί, ισχυροί ή μη, οι πιθανότητες είναι ίδιες για όλους – πολιτικοί, διασημότητες, αθλητικοί αστέρες, ηθοποιοί, όσο και οι απλοί άνθρωποι.

Η έκταση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων του νέου κοροναϊού εξακολουθεί να είναι άγνωστη. Οι κυβερνητικές νομοθεσίες έκτακτης ανάγκης θεσπίζονται για την προστασία της οικονομίας – τρισεκατομμύρια δίνονται ως οικονομική ενίσχυση στον τομέα της δημόσιας υγείας, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, εξασφαλίζοντας την επιβίωση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για τους εργαζόμενους,  για την κάλυψη του επιδόματος αναρρωτικής άδειας, των επιδομάτων ανεργίας και ιδιαίτερα για την παροχή στήριξης στις ευάλωτες ομάδες στην κοινότητα.

Αυτή η πανδημία θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο ως υπενθύμιση για το πόσο εύθραυστη είναι η ζωή,  αλλά και για την υποστήριξη, τη θετικότητα και την ενότητα που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δείχνουν ο ένας στον άλλο. Όλες οι γειτονιές εμψυχώνουν η μια την άλλη με τραγούδια, ενθαρρυντικά μηνύματα, ενώ τα δημόσια πρόσωπα δωρίζουν χρήματα και ιατρικό εξοπλισμό σε όλο τον κόσμο.

Ως άμεση συνέπεια αυτής της πανδημίας, σχεδόν κάθε μέρα χαρακτηρίζεται ως «πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία» για κάτι. Χάρη στην ενότητα που επιδεικνύουμε σε όλο τον πλανήτη, θα μπορούσε να είναι και η πρώτη σε όλο τον πλανήτη υπό έλεγχο πανδημία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν είμαστε στο έλεος αυτού του ιού. Οι αποφάσεις που όλοι κάνουμε – καθώς οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, οι κοινότητες, οι οικογένειες και τα άτομα – μπορούν να επηρεάσουν τη τροχιά αυτής της επιδημίας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι με αποφασιστική, έγκαιρη δράση, μπορούμε να επιβραδύνουμε τον ιό και να αποτρέψουμε περαιτέρω λοιμώξεις.

Εν κατακλείδι, αν και ο Franklin D. Roosevelt έδωσε έμπνευση σε εκατομμύρια κόσμο από την εναρκτήρια ομιλία του το 1933 με το διάσημο απόσπασμά του ότι «”δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε εκτός από τον ίδιο το φόβο”, ο διαδεδομένος και αυξανόμενος φόβος είναι πράγματι αυτό που μας κρατάει στο σπίτι, επιβραδύνοντας την εξάπλωση του θανατηφόρου κορονοϊού, που μας παρέχει χρόνο για να επιβραδύνουμε την αυξανόμενη καμπύλη των μολύνσεων και να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να πλησιάσουν σε μια εργαστηριακή θεραπεία και ένα εμβόλιο, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν κενά κρεβάτια στις ιατρικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία και κλινικές.

Μιχάλης Χατζηχάννας

BSc MSc ACA ADIT

© all rights reserved 2024