Oct 11, 2021

Παγκόσμιος ελάχιστος φόρος εταιρειών στο 15%

Παγκόσμιος ελάχιστος φόρος εταιρειών στο 15%

Είναι επίσημο – η Google, η Amazon, το Facebook και η Apple εξετάζουν τώρα έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%. Η συμφωνία θα επηρεάσει τις εταιρείες με περιθώρια κέρδους άνω του 10% με βάση τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται εντός των συνόρων κάθε χώρας, ανεξάρτητα από τη φυσική τους παρουσία ο οποίος πρόκειται να επιβληθεί έως το 2023.

Από 140 χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με επικεφαλής τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), 136 χώρες έχουν υπογράψει τη συμφωνία για τον ελάχιστο παγκόσμιο φόρο, αφήνοντας εκτός της συμφωνίας την Κένυα, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα. Με το Facebook και την Google να έχουν την EE έδρα τους στο Δουβλίνο, η Ιρλανδία ήταν αρχικά αντίθετη, αλλά συμφώνησε με τα τελευταία σχέδια για την αύξηση του ελάχιστου φόρου εταιρειών, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, ενώνοντας και τις 38 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ και την ομάδα G20, που αποτελούν τις πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου.

Σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2021, το Υπουργείο αναφέρει ότι «η Κύπρος χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από την G20 στις 8 Οκτωβρίου 2021, σηματοδοτώντας τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για τη δημιουργία θεμιτού και υγιούς ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και για τη διαφύλαξη των φορολογικών βάσεων και των δημοσίων εσόδων των οικονομιών. Περαιτέρω, «η Κύπρος δεν είναι σε θέση να λάβει μέρος στις παγκόσμιες διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται σε αυτό το επίπεδο, αφού δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ ούτε μέλος του Πλαισίου Συμπεριφοράς λόγω αντιρρήσεων μιας χώρας μέλους του Οργανισμού. Ως εκ τούτου, η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου είναι σύμφωνο με τις αρχές που διέπουν το σχέδιο δύο πυλώνων, όπως διατυπώθηκε στη χθεσινή δήλωση του ΟΟΣΑ, η οποία θα οριστικοποιηθεί στη συνάντηση της G20 στις 13 Οκτωβρίου 2021. Οι κυπριακές αρχές αναμένουν το τελικό αποτέλεσμα των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στη συνάντηση της G20, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών νομοθετικών πρωτοβουλιών το 2022. Ειδικότερα, σε σχέση με την απόφαση για τη θέσπιση ελάχιστου αποτελεσματικού παγκόσμιου συντελεστή φορολογίας εταιρειών 15% σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, οι κυπριακές αρχές τονίζουν τη σημασία της διατήρησης της εθνικής δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής και εισοδηματικής πολιτικής ως εθνικής αρμοδιότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητα με το δίκαιο της ΕΕ και να επιτευχθεί ίση και δίκαιη μεταχείριση ». Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία για την επιβολή παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης δύο πυλώνων θα αναγκάσει τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο να πληρώσουν τον εταιρικό φόρο τους με συντελεστή 15%, στη δικαιοδοσία όπου αποκτήθηκαν τα κέρδη-το ένα τέταρτο των κερδών που πραγματοποιούν (πάνω από το 10% κατώτατο όριο) θα ανακατανεμηθούν στις χώρες όπου αποκτήθηκαν και θα φορολογηθούν εκεί. Ο Καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ χαιρέτισε τη συμφωνία, σχολιάζοντας: “Έχουμε τώρα μια σαφή πορεία προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, όπου οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους όπου κι αν δραστηριοποιούνται”.

Σύμφωνα με τον πρώτο πυλώνα* των μεταρρυθμίσεων, ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι περισσότερα από 125 δισεκατομμύρια δολάρια εταιρικών κερδών θα ανακατανεμηθούν από τις χώρες καταγωγής των 100 μεγαλύτερων και πιο κερδοφόρων πολυεθνικών κολοσσών τεχνολογίας στον κόσμο στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται.

Ο δεύτερος πυλώνας ** θα ορίσει έναν νέο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στο 15% παγκοσμίως, που ισχύει για μεγάλες εταιρείες με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 866 εκατ. Δολαρίων. Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι αναμένεται να συγκεντρώνει ετησίως επιπλέον 150 δισεκατομμύρια δολάρια για κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Ματίας Κόρμαν, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, δήλωσε ότι το σχέδιο ήταν «μεγάλη νίκη» για τη διεθνή συνεργασία και πρόσθεσε: «Είναι μια εκτεταμένη συμφωνία που διασφαλίζει ότι το διεθνές φορολογικό μας σύστημα είναι κατάλληλο για μία ψηφιοποιημένη παγκόσμια οικονομία. Πρέπει τώρα να εργαστούμε γρήγορα και επιμελώς για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης ». Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι οι χώρες που εμπλέκονται στη συμφωνία στοχεύουν να υπογράψουν μια πολυμερή σύμβαση το 2022, με αποτελεσματική εφαρμογή των φορολογικών μεταρρυθμίσεων το 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο εταιρειών στο 15% και πώς μπορεί να επηρεάσει την επιχείρησή σας, επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]


*Ο πρώτος πυλώνας  θα διασφαλίσει μια δικαιότερη κατανομή των κερδών και των φορολογικών δικαιωμάτων μεταξύ των χωρών όσον αφορά τις μεγαλύτερες Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών εταιρειών. Θα εκχωρήσει εκ νέου ορισμένα φορολογικά δικαιώματα επί των πολυεθνικών επιχειρήσεων από τις χώρες καταγωγής τους στις αγορές όπου έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και κερδίζουν κέρδη, ανεξάρτητα από το αν οι επιχειρήσεις έχουν φυσική παρουσία εκεί. Πηγή: ΟΟΣΑ
**Ο δεύτερος πυλώνας επιδιώκει να θέσει το έδαφος στον ανταγωνισμό για τον φόρο εισοδήματος εταιρειών, μέσω της καθιέρωσης ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή εταιρικού φόρου όπου οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την προστασία των φορολογικών τους βάσεων. Πηγή: ΟΟΣΑ
© all rights reserved 2024