Mar 1, 2021
Παγκόσμια μεταρρύθμιση ψηφιακής φορολογίας
Σημειώνοντας σημαντική αλλαγή στη διεθνή οικονομική πολιτική, η Τζάνετ Γέλεν, η οποία υπηρετεί ως Υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έχει ενημερώσει τους Υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στις 26 Φεβρουαρίου 2021 ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την πρόταση για την ρήτρα “ασφαλούς λιμένα” στην εφαρμογή του ψηφιακού φόρου, όπως προτάθηκε το 2019 από τη διοίκηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η ρήτρα “ασφαλούς λιμένα” τέθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ, σε αντίρρηση με τα μέτρα ψηφιακού φόρου προτεινόμενα από την ΕΕ, ως διάκριση κατά της Σίλικον Βάλεϊ. Ωστόσο, η εφαρμογή της ρήτρας “ασφαλούς λιμένα” θα επέτρεπε στους κολοσσούς του διαδικτύου να επιλέξουν – σε εθελοντική βάση – εάν θα δεχθούν οποιαδήποτε συμφωνία, κάτι το οποίο απορρίφθηκε από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Ακολούθως, η ΕΕ έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει τέλη σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσει να πληρώσουν το ελάχιστο ύψος του φόρου, ή καθόλου φόρο επί των πωλήσεων.
Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ επιφέρει βελτίωση στις διατλαντικές σχέσεις και θεωρείται ως ενθαρρυντική εξέλιξη στη σύναψη της συμφωνίας για τον ψηφιακό φόρο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Αναμένεται ότι οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων κανόνων ψηφιακής φορολογίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα επαναληφθούν στο εγγύς μέλλον, εστιάζοντας σε δύο πυλώνες του έργου – τις φορολογικές προκλήσεις της ψηφιοποίησης και έναν ισχυρό ελάχιστο παγκόσμιο φόρο.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Ντάνιελ Φράνκο, σημείωσε ότι αναμένεται να επιτευχθεί λύση μέχρι τα μέσα του 2021, αν και μένει να δούμε – καθώς πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά πριν από την εισαγωγή ενός νέου παγκόσμιου φορολογικού καθεστώτος.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον παγκόσμιο ψηφιακό φόρο, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στο [email protected]