May 16, 2017

Οι οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί σημαντικά

Οι οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί σημαντικά

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι οικονομικές προοπτικές στην Eυρωζώνη βελτιώθηκαν σημαντικά.

Ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις στοιχειώδεις πολιτικές, βλέπουμε τώρα ότι η ευρωζώνη δημιουργεί την ανάπτυξη και προκαλεί τις απαραίτητες ευκαιρίες απασχόλησης. Η εκτιμώμενη αύξηση της τάξης του 1,8% αύξησε τον πληθωρισμό κατά 1,3% περίπου, σημειώνοντας άνοδο στην παραγωγή, την κατασκευή και τη λιανική πώληση. Καθώς αυξάνονται οι ευκαιρίες απασχόλησης, οι μισθοί και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης του ευρύτερου κοινού. Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται ενθαρρυντική συνολική αύξηση 1,7%, συνεχίζοντας την ίδια πορεία το 2018. Αργή αλλά σταθερή, σωστά; Με ενισχυμένη οικονομική δραστηριότητα και αύξηση του πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακαλέσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, οι αβεβαιότητες στο πολιτικό περιβάλλον της Ευρωζώνης παραμένουν.

 Brexit

Το άρθρο 50 καταλογίζεται και έχει αρχίσει η διαδικασία Brexit. Εξετάζουμε μια διετή περίοδο διαπραγματεύσεων, καθορίζοντας τη διάρκεια του διαχωρισμού, καθορίζοντας τελικά πώς θα τελειώσουν οι σημερινές ρυθμίσεις και θα διαμορφώσουν τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Κύριες ανησυχίες είναι οι εμπορικές συμφωνίες, η πρόσβαση στην ενιαία αγορά, η τελωνειακή ένωση και οι μεταβολές των κανόνων μετανάστευσης. Η σύνθετη διαδικασία διαχωρισμού θα εξεταστεί στενά, καθώς το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις επιχειρήσεις στην περιοχή – πολιτικά, οικονομικά και κανονιστικά.

 Εκλογές στην Ευρώπη

Μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Αυστρία και τις Κάτω Χώρες, το Ευρωπαϊκό Εκλογικό Σώμα ψήφισε για τρίτη φορά κατά την άκρα δεξιά για τους τελευταίους 6 μήνες – την Κυριακή 7 Μαΐου 2017, ο υποψήφιος υπέρ της ΕΕ Εμμανουήλ Μακρόν κέρδισε τον δεύτερο γύρο των εκλογών . Με επίκεντρο τις επικείμενες νομοθετικές εκλογές τον Ιούνιο, οι γαλλικές προεδρικές εκλογές λαμβάνουν μεγάλη προσοχή ως νικητές κατά του λαϊκίστικού κύματος που μπορεί να αξιοποιήσει μια δυναμική στην ΕΕ. Μετά τον Ιούνιο, το επόμενο ραντεβού με υψηλό ρίσκο είναι οι Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ενημέρωση Κύπρος

Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο έχει επικροτηθεί από τους αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο αργά όσο και σταθερά. Η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης για την περίοδο των 2 ετών είναι κοντά στο 3% και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποφύγει να κάνει τα ίδια λάθη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Η οικονομία αναπτύσσεται, ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε υγιή βάση, η ανεργία τον Απρίλιο του 2017 (32.804) μειώθηκε κατά 11,31% από τον Απρίλιο του 2016 (36.986) και η Κύπρος κατέλαβε την έκτη θέση στην έκθεση του Holger Schmieding [1] στην έκθεση Δεκεμβρίου 2016. Ως εκ τούτου, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα πράγματα φαίνονται καλά για την Κύπρο.

Τουρισμός

Η Κύπρος χτυπά ένα νέο ρεκόρ με την αύξηση των αφίξεων τουριστών κατά 13,5% για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση 22,9% στα έσοδα από τον τουρισμό για τις Ιαν-Φεβ 2017 , ύψους € 82 εκατ. (έναντι € 66,7 εκατ. για την ίδια περίοδο το 2016).

Εταιρικές εγγραφές και πωλήσεις ακινήτων

Οι εγγραφές των εταιρειών σημείωσαν επίσης αύξηση 8,6% για το Μάρτιο του 2017 (σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2016), ενώ η αύξηση των πωλήσεων ακινήτων έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, με αύξηση 16% τον Μάρτιο του 2017 (σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016).

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)

Ο τρίτος γύρος παραχώρησης αδειών εκμετάλλευσης για εξόρυξη στην ΑΟΖ της Κύπρου ολοκληρώθηκε καθώς οι συμβάσεις για την έρευνα και την κατανομή της παραγωγής για το οικόπεδο 6 και 8 υπογράφηκαν στις 6 Απριλίου 2017 μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και κοινοπραξίας της ENI Cyprus Limited και της Total E & BV (άδεια για το οικόπεδο 6) και την ENI Cyprus Limited (άδεια για το οικόπεδο 8). Την προηγούμενη ημέρα, στις 5 Απριλίου 2017, υπεγράφη σύμβαση με την κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Corporation και Qatar Petroleum για το Οικόπεδο 10.

Άμεσες ξένες επενδύσεις

Αυτός ο σημαντικός συντελεστής στην ανάκαμψη της Κύπρου σημείωσε μια εντυπωσιακή αύξηση κατά 9,1% το 2016, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Καθώς η Κύπρος επικεντρώνεται σε έργα που ενθαρρύνουν τη συνολική ανάπτυξη, οι διαδικασίες εξορθολογίζονται και εκσυγχρονίζονται οι νομοθεσίες, για να στηριχθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών. Εκτός από την ενίσχυση του τουρισμού, εισάγονται και άλλα φορολογικά κίνητρα και αναπτύσσονται έργα μεγάλης κλίμακας, καθιστώντας την Κύπρο μία από τις κορυφαίες τοποθεσίες άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ταχεία διαδικασία ιθαγένειας στην Κύπρο

Ως προς την συνέχεια της εξαιρετικά υψηλής αξίας μετανάστευσης και της απόκτησης ιθαγένειας, η Ευρώπη κατέχει την πρώτη θέση με πάνω από το 50% των συνολικών αιτήσεων για την παγκόσμια ιθαγένεια. Για άτομα με πολύ απαιτητικό χρονοδιάγραμμα εργασίας, οι ταχείες διαδικασίες είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή, σε σύγκριση με την τυπική διαδικασία στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ που θα χρειάζονταν μεταξύ 4 και 7 ετών για να αποκτήσουν την υπηκοότητα. Η Κύπρος προχωράει ένα επιπλέον βήμα για να ενθαρρύνει και να υποδεχθεί τους ξένους επενδυτές με την περαιτέρω αναθεώρηση των οικονομικών κριτηρίων. Το «Σχέδιο για τη νομιμοποίηση των μη Κυπρίων επενδυτών κατά εξαίρεση» είναι τώρα εφικτό (υπό όρους και προϋποθέσεις) εντός 6 μηνών με μια επένδυση στη χώρα, μέσω αγοράς π.χ. προσωπική κατοικία, ξεκινώντας από €2εκ. Η FinExpertiza Cyprus είναι εγγεγραμμένη (Αρ. 503) στο Μητρώο Παροχέων Υπηρεσιών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες ή/και συμβουλές, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected]

[1] Ο Holger Schmieding – είναι ένας από τους κορυφαίους αναλυτές με αποδεδειγμένη ακρίβεια των προβλέψεών του· είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, μιας πολυεθνικής τράπεζας επενδύσεων και ιδιωτικής τραπεζικής με έδρα το Αμβούργο· αξιολογεί την οικονομική πρόοδο και των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

© all rights reserved 2024