Jun 1, 2023
Οδηγία της ΕΕ για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε την 1η Ιουνίου 2023 για τη θέση του σχετικά με την οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD).
Το CSDDD απαιτεί από τις εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής να αναλαμβάνουν τη δέουσα επιμέλεια και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την περιβαλλοντική ζημία σε όλη την αντίστοιχη εμβέλειά τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Στοχεύοντας στην υιοθέτηση βιώσιμης και υπεύθυνης εταιρικής συμπεριφοράς, το CSDDD απαιτεί από τις μεγάλες εταιρείες να διεξάγουν τη δέουσα επιμέλεια για τις δικές τους δραστηριότητες, καθώς και για τους προμηθευτές τους. Περαιτέρω, οι εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής υποχρεούνται να εντοπίζουν, να μετριάζουν και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους και των αλυσίδων εφοδιασμού τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Το CSDD αναμένεται να επηρεάσει άμεσα πάνω από 13.000 εταιρείες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και πάνω από 4.000 εταιρείες εκτός της ΕΕ.
Εταιρείες εντός του πεδίου εφαρμογής με έδρα την ΕΕ
- Το CSDDD εφαρμόζεται σε εταιρείες με έδρα την ΕΕ που απασχολούν περισσότερους από 500 υπαλλήλους και έχουν κύκλο εργασιών άνω των 150 εκατ. ευρώ.
- Εναλλακτικά, οι εταιρείες με περισσότερους από 250 υπαλλήλους και κύκλο εργασιών 40 εκατ. ευρώ εμπίπτουν επίσης στην οδηγία, υπό την προϋπόθεση ότι το 50% των εσόδων τους προέρχεται από κλάδους υψηλού κινδύνου, όπως η μόδα, τα ορυκτά ή η γεωργία.
Εταιρείες που δεν εδρεύουν στην ΕΕ στο πεδίο εφαρμογής
- Το CSDD εφαρμόζεται σε εταιρείες εκτός ΕΕ που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ, οι οποίες πληρούν τα όρια του κύκλου εργασιών που ευθυγραμμίζονται με τις προαναφερθείσες ομάδες, με τα έσοδα να παράγονται στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν έχουν υποκατάστημα ή θυγατρική στην περιοχή.
Η CSDDD περιλαμβάνει την απαίτηση για τα κράτη μέλη της ΕΕ να ορίσουν εποπτική αρχή και να χορηγήσουν εξουσίες έρευνας και επιβολής στην εν λόγω εποπτική αρχή, προβλέποντας ότι οι εθνικές νομοθεσίες πρέπει να προβλέπουν την έκθεση σε αστική ευθύνη για ζημίες που προκαλούνται από παραβάσεις της CSDDD, και ως εκ τούτου πρόκειται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους περισσότερους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η CSDD αναμένεται να εγκριθεί επίσημα το 2024, οπότε τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 2 χρόνια για να εφαρμόσουν την CSDDD στην εθνική τους νομοθεσία.
Για περισσότερες πληροφορίες ή/και συμβουλές, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected]