Mar 29, 2013

Να απορριφθεί ή να μην απορριφθεί

Να απορριφθεί ή να μην απορριφθεί

Μελετώντας το άμεσο μέλλον, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, ο κυπριακός τραπεζικός κλάδος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος.

Αναμφισβήτητα, οι μέτοχοι και οι καταθέτες τόσο της Λαϊκής Τράπεζας όσο και της Τράπεζας Κύπρου έχουν επηρεαστεί αρνητικά και, για τους πιο απαισιόδοξους από εμάς, μια βασική αρχή του κοινωνικού συμβολαίου στην καπιταλιστική κοινωνία της αγοράς μας – ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εμπιστεύονται τις τράπεζες και να φυλάσσουν με ασφάλεια τα οικονομικά τους –  έχει παραβιαστεί και η κατάσταση των τραπεζών έχει απορροφήσει την εθνική οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο.

Από τις 15 Μαρτίου 2013, το μέλλον της Κύπρου έχει ξαναγραφεί ώστε να περιλαμβάνει αρκετό χρόνο για την αναδιάρθρωση του τρέχοντος χρηματοοικονομικού μοντέλου: ένα μοντέλο που φαίνεται να έχει αποδειχθεί ακατάλληλο για την κυπριακή οικονομίαׄ ένα από τα υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις στον κόσμο, τα ξένα χρήματα που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρωζώνη που πλημμύρισε, ίσως πολύ γρήγορα, και η τρίτη μικρότερη οικονομία της περιοχής, με ετήσιο ΑΕΠ €18 δισ., συσσωρευμένες τραπεζικές καταθέσεις στην αξία €70 δισ.

Το αποτέλεσμα ήταν μια αναιμική οικονομία που, στις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Μαρτίου 2013, μετέτρεψε τα δικαιώματά μας από το να προστατεύονται από την κυβέρνησή μας να είναι υπό όρους ή να υπόκεινται σε αλλαγές κατά την επιθυμία των Ευρωπαίων διαχειριστών μας, καθιστώντας την Κύπρο την πέμπτη οικονομία της Ευρωζώνης να αναζητεί κεφάλαια από την ΕΕ μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στον πληθυσμό της Κύπρου, ο οποίος συνέβαλε σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, υπάρχει μια αίσθηση εγκατάλειψης.  Ελπίζουμε ότι δεν είμαστε μόνο μέρος ενός σχεδίου πολιτικού παιχνιδιού για να επωφεληθούμε από το υπάρχον status quo. Κάποιοι θα έλεγαν ότι η Κύπρος έχει καταβάλει το υψηλότερο κόστος από ό, τι τα περισσότερα πολιτικά λόγω των δευτερευόντων κινήτρων που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

  • Συγκέντρωση σχετικά με το πώς θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και όχι πώς θα αποφύγει την επόμενη κρίση.
  • Η απροθυμία της Γερμανίας να πληρώσει για τα χρέη μιας χώρας η οποία «στα μάτια της» θεωρείται ως δικαιοδοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για τους Ρώσους.
  • Διαίρεση της ΕΕ μεταξύ του σχετικά πλούσιου Βορρά και του φτωχότερου νότου.
  • Η κάλυψη των οφελών που θα επωφεληθούν από τη μελλοντική εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου στους τομείς της επικράτειας της Κύπρου.
  • Το κλειδί για την κυπριακή λύση με τους Τουρκοκύπριους. ή ακόμη και
  • Παρακίνηση της Κύπρου εκτός Ευρωζώνη.

Το γεγονός είναι ότι τον Οκτώβριο του 2011, ενώ η ΕΕ αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει μια κρίση χρέους στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε μια «ωρολογιακή βόμβα» που θα πλήρωνε μια μεγάλη τρύπα ύψους €5 δισ. στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα με μια αλυσιδωτή αντίδραση ανεπιθύμητων και σοβαρών συνεπειών που προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι πιο θετικοί από εμάς θεωρούν ότι οι παγκόσμιοι προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας προχωρούν με τις επενδύσεις τους ενόψει της περαιτέρω ανάπτυξης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη ώθηση στο οικονομικό μας μέλλον.

Παρ’ όλα τα υπέρ και τα κατά της που συζητήθηκαν παραπάνω, η Κύπρος υπήρξε και εξακολουθεί να παραμένει, ο πρώτος επιχειρηματικός κόμβος για επενδύσεις. Παρόλο που έχουμε τώρα αυξημένο συντελεστή φορολογίας εταιρειών (ο οποίος θα διαμορφωθεί στις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται να κυμανθεί στο 12,5% περίπου), τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που έχουν καταστήσει την Κύπρο έναν τόσο ελκυστικό προορισμό διαρθρωτικού χαρακτήρα παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητα . Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα για την ενθάρρυνση της εμπιστοσύνης στους επενδυτές περιλαμβάνουν:

  • Η Κύπρος παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.
  • Η Κύπρος διατηρεί ακόμα ένα σαφές δημοσιονομικό πλαίσιο. Με 44 υφιστάμενες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας, οι εταιρείες απολαμβάνουν πλήρη απαλλαγή συμμετοχής για κεφαλαιακά κέρδη και εισόδημα από μερίσματα και δεν υπάρχει παρακράτηση φόρου στα μερίσματα, τα συμφέροντα και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης για κατοίκους εκτός Κύπρου.
  • Η Κύπρος έχει μια αξιοζήλευτη θέση στο παγκόσμιο εμπόριο με το να βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
  • Η Κύπρος κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στην ποιότητα και την ποσότητα της επιστημονικής κατάρτισης στελεχών στην Ευρώπη.

Το γεγονός ότι η Κύπρος έχει λάβει οικονομική ενίσχυση από διεθνείς δανειστές με συμφωνία διάσωσης ύψους 10 δισ. Ευρώ, δείχνει σαφώς ότι με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων υπάρχει εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα και να επιτύχει οικονομική ανάκαμψη. Επιπλέον, η Τρόικα έχει επαληθεύσει ότι η εισφορά επί των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι ένα μοναδικό περιστατικό και οι κάτοχοι καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου θα αποζημιωθούν με την παραχώρηση μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου.

Το ερώτημα των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ είναι εάν η Κύπρος θα μπορέσει να εκπληρώσει τους όρους των προυποθέσεων που θέτει η Τρόικα. Εάν αποτύχει, θα επιβληθούν επιπλέον μέτρα και υπάρχει πιθανότητα η Κύπρος να αποκλειστεί από το Μνημόνιο μέχρι τα τέλη του 2016, καταλήγοντας στον προοδευτισμό όπως τον ξέρουμε. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύνολο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος διακυβεύεται εδώ, συνεπώς εναπόκειται σε εμάς να τα βγάλουμε πέρα μαζί και να δείξουμε ότι μπορεί να γίνει. Αν δεν λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο για την αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης, κινδυνεύουμε να βιώσουμε την διάλυση της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως τη γνωρίζουμε.

Ασφαλώς, αυτή τη στιγμή ο φόβος και η αβεβαιότητα είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα στην Κύπρο, αλλά η αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών μας όχι μόνο θα δημιουργήσει έναν σταθερό και ισχυρό, εύρωστο και βιώσιμο τραπεζικό τομέα, αλλά θα δημιουργήσει και ευκαιρίες για περισσότερους δυνητικούς επενδυτές. Με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα επόμενα χρόνια, είναι αναπόφευκτο ότι η Κύπρος θα γίνει μια πολύ ισχυρότερη οικονομία και, για άλλη μια φορά, ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο.

Να το απορρίψω ή να μην το απορρίψω; Επιλέγω να μην το κάνω. Δεν είμαστε διαφορετικοί από κάθε άλλη χώρα που έχει αντιμετωπίσει δύσκολες εποχές και δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην φτάσουμε εκείνο το φως στην άκρη του τούνελ. Όπως είπε κάποτε ο σπουδαίος Winston Churchill: «Ένας απαισιόδοξος βλέπει τη δυσκολία σε κάθε ευκαιρίαׄ ένας αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία».

Είμαι Κύπριος και με υπερηφάνεια δηλώνω ότι είμαι αισιόδοξος, είναι προς το συμφέρον όλων μας να είμαστε!

Από τον Μιχάλη Ι. Χατζηχάννα, εταίρο της FinExpertiza Cyprus

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και συμβουλές, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected]

Αποποίηση ευθυνών

Αυτές οι πληροφορίες είναι μόνο για καθοδηγητικούς σκοπούς δεν πρέπει να θεωρούνται ως υποκατάστατο για τη λήψη νομικών συμβουλών. Ανατρέξτε στους πλήρεις όρους και προϋποθέσεις στην ιστοσελίδα μας.

© all rights reserved 2024