Feb 4, 2020
Μητρώο πραγματικών δικαιούχων: Ώρα για δράση
Το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που δημιουργήθηκε βάση της 4ης Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (4th EU AML Directive) για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι ένα κεντρικό μητρώο της χώρας που απαριθμεί τους πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών, καταπιστευμάτων, ιδρυμάτων και νομικών μορφωμάτων παρεμφερή με τα καταπιστεύματα (trust).
Οι πληροφορίες που πρέπει να υποβάλλονται για κάθε πραγματικό δικαιούχο στο εθνικό μητρώο φυσικών προσώπων (μητρώο πραγματικών δικαιούχων):
- το επώνυμο και το (τα) όνομα (τα),
- ημερομηνία (ημέρα, μήνας και έτος) και τόπος γέννησης,
- την ιθαγένεια και τη χώρα διαμονής,
- ακριβής ιδιωτική ή επαγγελματική διεύθυνση,
- προσωπικός αριθμός ταυτοποίησης,
- σειρά και αριθμός ταυτότητας,
- φύση και έκταση της πραγματικής συμμετοχής στην εγγεγραμμένη οντότητα (έλεγχος που ασκείται στην εταιρεία).
Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να ετοιμάζουν κεντρικά μητρώα πραγματικών δικαιούχων, που δηλώνουν οι εταιρείες ή/και οι πάροχοι. Παρόλο που αναφέρθηκε προηγουμένως ότι είναι πολύ απίθανο να δημοσιοποιηθούν οι βάσεις δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πρόσφατα για την τροποποίηση της Οδηγίας υπό μορφή 5ης Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5th EU AML Directive) για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία καθιστά να είναι υποχρεωτικό το δημόσιο μητρώο.
»Η πρόσβαση του κοινού μέσω υποχρεωτικής γνωστοποίησης ορισμένων πληροφοριών σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών, καταπιστευμάτων και άλλων οντοτήτων και νομικών μορφωμάτων παρέχει πρόσθετες εγγυήσεις σε τρίτους που επιθυμούν να συνεργαστούν με τις εταιρείες αυτές. Ορισμένα Κράτη Mέλη έχουν λάβει μέτρα ή έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να θέσουν στη διάθεση του κοινού πληροφορίες που περιέχονται σε μητρώα πραγματικών δικαιούχων. Το γεγονός ότι δεν θα δημοσιοποιούν τις πληροφορίες όλα τα Κράτη Μέλη ή ότι υπάρχουν διαφορές στις διαθέσιμες πληροφορίες και στην προσβασιμότητά τους, αυτά ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαφορετικά επίπεδα προστασίας τρίτων στην Ένωση. Σε μια εσωτερική αγορά που λειτουργεί σωστά, υπάρχει ανάγκη συντονισμού για την αποφυγή στρεβλώσεων. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι διαθέσιμες στο κοινό σε όλα τα κράτη μέλη.« – Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης