Jan 3, 2014

Η Κύπρος κατέχει την 27η θέση στο Forbes ανάμεσα στις καλύτερες χώρες για επιχειρήσεις

Η Κύπρος κατέχει την 27η θέση στο Forbes ανάμεσα στις καλύτερες χώρες για επιχειρήσεις

Η Κύπρος είναι μία από τις καλύτερες χώρες για επιχειρήσεις.

Στην έρευνα “Οι καλύτερες χώρες για τις επιχειρήσεις” για το έτος 2013 από τη διεθνή οικονομική δημοσίευση Forbes, η Κύπρος ξεπέρασε τις πρώτες θέσεις στην κατηγορία “προσωπικές ελευθερίες”, όπου σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έκθεσης, η Κύπρος κατατάσσεται ως ένα από τις 30 καλύτερα επιχειρηματικά περιβάλλοντα στον κόσμο.

Από το σύνολο των 145 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, η Κύπρος κατέλαβε την 27η συνολική θέση, την υψηλότερη θέση “όλων των Βαλκανικών χωρών, της ετήσιας κατάταξης του έτους 2013 που δημοσιεύεται από το περιοδικό Forbes με τις καλύτερες χώρες για επιχειρηματικές σχέσεις. Από τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Διεθνούς Διαφάνειας (International Transparency International) – μεταξύ άλλων – της ετήσιας έρευνας της Forbes για τις επενδυτικές τοποθεσίες 2012-3 με 11 διαφορετικά κριτήρια, από τη νομισματική ελευθερία και τη χαμηλή διαφθορά στην προστασία των επενδυτών. Σε όλες τις μετρήσεις, η Κύπρος σημείωσε άνοδο, τοποθετώντας την 5η, 29η και 32η αντίστοιχα.

Η Κύπρος έχει μια οικονομία αγοράς που κυριαρχείται από τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει τα τέσσερα πέμπτα του ΑΕΠ.  Ο τουρισμός, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η ακίνητη περιουσία είναι οι σημαντικότεροι τομείς της οικονομίας της. Οι ασταθείς ρυθμοί ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία αντανακλούν την εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό, η κερδοφορία των οποίων μπορεί να κυμανθεί με την πολιτική αστάθεια στην περιοχή και τις οικονομικές συνθήκες στη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, η οικονομία στην περιοχή υπό κυβερνητικό έλεγχο έχει αυξηθεί πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ από το 2000. Η Κύπρος προσχώρησε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM2) τον Μάιο του 2005 και υιοθέτησε το ευρώ ως εθνικό νόμισμά της την 1η Ιανουαρίου 2008. Ένα το επιθετικό πρόγραμμα λιτότητας των προηγούμενων ετών, που είχε ως στόχο να ανοίξει το δρόμο για το ευρώ, βοήθησε να μετατραπεί σε ένα πλεόνασμα 1,2% το 2008 ένα δημοσιονομικό έλλειμμα (6,3% το 2003) και να μειώσει τον πληθωρισμό στο 4,7%.

Πηγή: Forbes

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και συμβουλές, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected]

© all rights reserved 2024