Jun 13, 2014

Η Κύπρος επιστρέφει στις χρηματαγορές

Η Κύπρος επιστρέφει στις χρηματαγορές
  • Η Κύπρος είναι πίσω στις χρηματαγορές
  • Συγκεντρώνει €750 εκατ. με το πρώτο ομόλογο μετά την κρίση

Η Κύπρος έχει εκδώσει ένα νέο πενταετές ομόλογο μόλις ένα χρόνο μετά την επέλευση της οικονομικής κρίσης από την χώρα, στη τελευταία ένδειξη της επιστροφής της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη νότια περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Το ομολογιακό δάνειο ύψους €750 εκατ., το οποίο λήγει τον Ιούνιο του 2019, είχε απόδοση 4,85% χαμηλότερη από την αναμενόμενη και υπερκάλυψε σημαντικά (η ζήτηση ξεπέρασε τα €2Β).  Οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ των συνδρομών, με το 22% να προέρχεται από τράπεζες και ιδιωτικές τράπεζες και το 27% από τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, σύμφωνα με τους τραπεζίτες που εργάζονταν για τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των κεφαλαιαγορών της Ελλάδας και της Κύπρου στην Deutsche Bank, ο κ. Εξάρχος δήλωσε ότι “αυτό είναι σίγουρα μια ψήφος εμπιστοσύνης στην περιφερειακή Ευρώπη. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η Ευρωπαϊκή περιφέρεια – είτε πρόκειται για την Κύπρο είτε για την Ελλάδα- θα συγκλίνει και θα επανέλθει σε συγχρονισμό με την υπόλοιπη Ευρώπη.”

Η έκδοση έρχεται καθώς η κυπριακή οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης. Η Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην Β μετά την υποχώρηση της οικονομίας της κατά 5,4% από πέρυσι – λιγότερο από ό, τι αναμενόταν από το ΔΝΤ.

Ο κ. Έξαρχος δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί καλό οιωνό για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο.  “Υπάρχει τώρα μια ευκαιρία για τα οικονομικά και τις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν”, είπε. “Τα νοικοκυριά της Κύπρου, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στερούνται ρευστότητας και αυτό τώρα φαίνεται ότι θα αλλάξει.”

Η ΕΚΤ αυτό το μήνα χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική – μειώνοντας τα επιτόκια και εισάγοντας χρέωση στις καταθέσεις μίας ημέρας – οι οποίες οδήγησαν σε μείωση των αποδόσεων των ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

“Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ ενίσχυσαν τις περιφερειακές αγορές συγκεκριμένα – και ως εκ τούτου επηρέασαν θετικά αυτή τη συμφωνία”, δήλωσε ο Hampus Falth, Διευθυντής Συνδικάτων Χρέους στην UBS, επισημαίνοντας ότι το πρόσφατα εκδοθέν Ελληνικό πενταετές δείγμα αναφοράς συσπειρώθηκε ως απάντηση στα νέα μέτρα.

“Είχαμε μερικές σημαντικές ανακαλύψεις φέτος, και τώρα με  την Κύπρο θα ήθελα να πω ότι μπορούμε να βάλουμε την κρίση της Ευρωζώνης πίσω μας”, πρόσθεσε.

Η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η HSBC, η UBS και η VTB Capital προσλήφθηκαν για να εργαστούν για την έκδοση.

Στο μεταξύ, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο πενταετές ομόλογο ύψους €0.75B που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη από το Υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει κάμψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου που λήγει το 2019 μειώνεται στο 4,78%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το γεγονός ότι η απόδοση είναι χαμηλότερη από την απόδοση 4,85% που ανακοινώθηκε στις 18 Ιουνίου, καταδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για το νέο Κυπριακό ομόλογο.

Τα άλλα Κυπριακά ομόλογα, όπως το δεκαετές ομόλογο που λήγει το 2020, παρουσιάζουν ανοδική τάση από τις 16 Ιουνίου, όταν η απόδοση του δεκαετούς μειώθηκε στο 4,68%, που ήταν το χαμηλότερο σημείο τα τελευταία τρία χρόνια. Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την τάση στην αναταραχή της δραστηριότητας του κινήματος της Τζιχάντ ISIS στο Ιράκ, αλλά και στο γεγονός ότι οι επενδυτές διατηρούν μια σύνδεση της οικονομίας με την Ελλάδα.

Πηγές: Financial Times (αποσπάσματα) και το Kυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

© all rights reserved 2024