Nov 18, 2015

Η Κύπρος ανάμεσα στους Top Ten Improvers στον κόσμο

Η Κύπρος ανάμεσα στους Top Ten Improvers στον κόσμο

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επιτάχυναν το ρυθμό των επιχειρηματικών μεταρρυθμίσεών τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι τοπικές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν να λειτουργούν, λέει η ετήσια μονάδα μέτρησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας 2016: Η μέτρηση της ρυθμιστικής ποιότητας και της αποτελεσματικότητας διαπιστώνει ότι 85 αναπτυσσόμενες οικονομίες εφάρμοσαν 169 επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σε σύγκριση με 154 μεταρρυθμίσεις το προηγούμενο έτος.

Οι περισσότερες από τις νέες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το περασμένο έτος σχεδιάστηκαν για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των κανονισμών, μειώνοντας το κόστος και την πολυπλοκότητά τους, με το μεγαλύτερο αριθμό βελτιώσεων που έγιναν στον τομέα της εκκίνησης μιας επιχείρησης, το οποίο μετρά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την απόκτηση άδειας για την έναρξη μιας επιχείρησης και των συναφών εξόδων επεξεργασίας. Συνολικά, 45 οικονομίες, εκ των οποίων 33 αναπτυσσόμενες οικονομίες, πραγματοποίησαν μεταρρυθμίσεις για να διευκολύνουν τους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν μια επιχείρηση.

“Μια σύγχρονη οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ρύθμιση και, ταυτόχρονα, μπορεί να σταματήσει μέσω της κακής και δυσκίνητης ρύθμισης. Η πρόκληση της ανάπτυξης είναι να ξεπεράσουμε αυτό το στενό μονοπάτι εντοπίζοντας κανονισμούς που είναι ικανοποιητικοί και αναγκαίοι αποφεύγοντας εκείνους που εμποδίζουν τη δημιουργικότητα και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η έκθεση Doing Business του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας παρακολουθεί τα ρυθμιστικά και γραφειοκρατικά συστήματα των εθνών με τη διεξαγωγή λεπτομερών ετήσιων ερευνών. Για τους υπεύθυνους για την χάραξη πολιτικής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πρόκληση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της προώθησης της ανάπτυξης, αξίζει να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα έθνη φαίνονται όσον αφορά τους διάφορους δείκτες Doing Business”, δήλωσε ο Kaushik Basu, Οικονομικός διευθυντής και Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα Στοιχεία της Doing Business για τα τελευταία 12 χρόνια δείχνουν ότι το 2003 χρειάστηκε κατά μέσο όρο 51 ημέρες σε ολόκληρο τον κόσμο για να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση. Αυτό έχει πλέον υπερδιπλασιαστεί σε 20 ημέρες. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια σύγκλισης προς τις βέλτιστες πρακτικές, καθώς οι οικονομίες χαμηλού εισοδήματος έχουν δείξει μεγαλύτερη βελτίωση από τις οικονομίες με υψηλά εισοδήματα με την πάροδο του χρόνου. Αυτή την τάση παρουσιάζει η περίπτωση της Μοζαμβίκης. Το 2003, ένας επιχειρηματίας χρειάστηκε 168 ημέρες για να ξεκινήσει μια επιχείρηση, αλλά τώρα χρειάζεται μόνο 19 ημέρες.

Το περασμένο έτος, 50 μεταρρυθμίσεις αποσκοπούσαν, μεταξύ άλλων, στην παροχή ή τη βελτίωση συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών φόρου, επεξεργασίας εγγράφων εισαγωγής-εξαγωγής και εγγραφής επιχειρήσεων και ακινήτων.

Η έκθεση του τρέχοντος έτους παρουσιάζει μια διετή προσπάθεια για να προσθέσει σημαντικά περισσότερες μετρήσεις της ποιότητας των ιδρυμάτων που υποστηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε να καταγραφούν καλύτερα οι πραγματικότητες στην πράξη. Για παράδειγμα, στον τομέα της εγγραφής ακινήτων, ένας νέος δείκτης για την ποιότητα της διαχείρισης της γης μετρά την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και τη γεωγραφική κάλυψη των συστημάτων διαχείρισης γης καθώς και πτυχές επίλυσης διαφορών για ζητήματα γης.

Η ρυθμιστική ποιότητα έχει ως θέμα τη ρυθμιστική αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με την έκθεση, για να διασφαλιστεί ότι ο κανονισμός επιτυγχάνει το στόχο της δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των ανθρώπων.

“Υπάρχει πειστική έρευνα που δείχνει πώς η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των επιχειρηματικών κανονισμών συμβαδίζουν με την παραγωγή πιο ανταγωνιστικών, βιώσιμων εταιρειών και επιχειρήσεων που βοηθούν στην ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών. Η αυξημένη έμφαση στην ποιότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων, που συμπληρώνει την προηγούμενη εστίαση στην αποτελεσματικότητα, αποβλέπει στην παροχή μεγαλύτερης σαφήνειας μεταξύ καλοσχεδιασμένων και κακοσχεδιασμένων κανονισμών, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να εντοπιστεί ο κανονισμός που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν και όπου έχει το αντίθετο αποτέλεσμα” ,δήλωσε ο  Augusto Lopez-Claros, Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας Global Indicators Group, ο οποίος παράγει την έκθεση.

Οι οικονομίες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας έχουν αποδώσει ικανοποιητικά στα νέα κριτήρια ποιότητας, ενώ οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν αποδώσει καλύτερα.

Στα κλίμακα παγκόσμιας κατάταξης, η Σιγκαπούρη διατηρεί την πρώτη θέση. Η ένταξή τoυς στον κατάλογο των 10 κορυφαίων οικονομιών με τα πιο φιλικά προς τις επιχειρήσεις ρυθμιστικά περιβάλλοντα είναι η Νέα Ζηλανδία, στη δεύτερη θέση, Δανία (3), Δημοκρατία της Κορέας (4),  ΕΔΠ Χονγκ Κονγκ, Κίνα (5), Ηνωμένο Βασίλειο (6). Ηνωμένες Πολιτείες (7), Σουηδία (8), Νορβηγία (9), και η Φινλανδία (10).

Οι 10 κορυφαίες improvers, δηλαδή οι οικονομίες που πραγματοποίησαν τουλάχιστον τρεις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και προχώρησαν στην κλίμακα κατάταξης, είναι η Κόστα Ρίκα, η Ουγκάντα, η Κένυα, η Κύπρος, η Μαυριτανία, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, η Τζαμάικα, η Σενεγάλη και το Μπενίν.

Ανά περιοχή, η υποσαχάρια Αφρική αντιπροσώπευε περίπου το 30% των βελτιωμένων κανονιστικών μεταρρυθμίσεων παγκοσμίως και το ήμισυ των 10 κορυφαίων improvers παγκοσμίως. Πολλές μεταρρυθμίσεις υλοποιήθηκαν επίσης στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στη Μαδαγασκάρη, στο Νίγηρα, στο Τόγκο και στη Ρουάντα. Η οικονομία με την υψηλότερη θέση στην περιοχή είναι ο Μαυρίκιος, ο οποίος έχει παγκόσμια κατάταξη 32.

Η περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας ήταν επίσης σημαντικός μεταρρυθμιστής κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, με την Κύπρο, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν, μεταξύ των 10 κορυφαίων improvers παγκοσμίως. Η περιοχή είχε τόσο το μεγαλύτερο μερίδιο των οικονομιών που εφάρμοζαν τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση όσο και τον μεγαλύτερο μέσο ρυθμό των κανονιστικών μεταρρυθμίσεων ανά οικονομία.

Η μεταρρυθμιστική δραστηριότητα εξακολούθησε να αναπτύσσεται ταχύτατα στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, με περισσότερες από τις μισές από τις 25 οικονομίες της περιοχής να εφαρμόζουν συνολικά 27 μεταρρυθμίσεις κατά το προηγούμενο έτος. Η περιοχή φιλοξενεί τέσσερις από τις πέντε κορυφαίες οικονομίες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, της κορυφαίας οικονομίας στον κόσμο.

Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η μεταρρυθμιστική δραστηριότητα σημείωσε μικρή άνοδο, με 21 μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν σε 11 από τις 20 οικονομίες της περιοχής. Οι οικονομίες που πραγματοποίησαν περισσότερες από μία μεταρρυθμίσεις περιλάμβαναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ε.Α.Ε.), το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι η οικονομία με την υψηλότερη θέση στην περιοχή, με παγκόσμια κατάταξη 31.

Η Λατινική Αμερική και η περιοχή της Καραϊβικής είχαν το μικρότερο ποσοστό μεταρρυθμίσεων, ενώ λιγότερες από τις μισές από τις 32 οικονομίες της περιοχής ανέλαβαν συνολικά 24 μεταρρυθμίσεις. Η Κόστα Ρίκα και η Τζαμάικα ήταν μεταξύ των κορυφαίων 10 improvers παγκοσμίως. Το Μεξικό είναι η περιοχή με την υψηλότερη κατάταξη στην οικονομία, με παγκόσμια κατάταξη 38.

“Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τόσες πολλές οικονομίες, ιδιαίτερα αυτές του χαμηλού εισοδήματος και εύθραυστα κράτη, να αναλαμβάνουμε μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τους τοπικούς επιχειρηματίες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δημιουργία θέσεων εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και μεγαλύτερη ευημερία για τον λαό τους “, δήλωσε η Rita Ramalho, Διευθύντρια του σχεδίου Doing Business.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και συμβουλές, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected]

© all rights reserved 2024