Jul 31, 2014
Η κυπριακή οικονομία ανακτά την εμπιστοσύνη
Σύμφωνα με την ομιλία του Υπουργού Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Κύπρου.
Στην ομιλία του στην 6η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Υπηρεσίας Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), ο Υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι οι φετινές εγγραφές νέων εταιρειών στο Τμήμα Καταχωρητή Εταιρειών και Επίσημων Παραληπτών βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, παρουσιάζοντας αύξηση για όγδοο συνεχή μήνα, περίπου 20% για την περίοδο μεταξύ Απριλίου – Οκτωβρίου.
Ο Υπουργός είπε ότι σε μια δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια και τοπική οικονομία, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις αλλά και να ενισχύσει το ρόλο της ως περιφερειακό και διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.
Σημείωσε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα στον τομέα των εξερευνήσεων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Οι αναδυόμενες βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως επεσήμανε, δημιουργούν εξαιρετικές προοπτικές για επενδύσεις, εταιρικές σχέσεις και συνεργασία. Πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει και για τον τομέα του τουρισμού, όπου προτεραιότητα είναι ο εμπλουτισμός και η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος με μεγάλα έργα υποδομής όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και ένα θέρετρο χαρτοπαικτικών λεσχών/καζίνο, έτσι ώστε η Κύπρος vα γίνει ένας τουριστικός προορισμός όλο το χρόνο.
Επιπλέον, η στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου, η ένταξη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, το υψηλό επίπεδο επιχειρηματικών υπηρεσιών και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, κάνουν την Κύπρο ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό », όπως είπε, προσθέτοντας ότι αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν την Κύπρο ως μια σταθερή και αξιόπιστη γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης για οικονομική ανάκαμψη, ανέφερε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι η βασική προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα που θα επιτρέψει στη χώρα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Πρόσθεσε ότι οι θετικές κριτικές για τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου αλλά και οι αναβαθμίσεις της οικονομίας από διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης δείχνουν ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σταθερά τις δυσκολίες που προκαλούν οι αποφάσεις της Ευρωομάδας τον Μάρτιο του 2013. Η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει αργά αλλά σταθερά , οι αποδόσεις εμπιστοσύνης και η εποπτεία και ο έλεγχος του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Κύπρος υπέγραψε τον Μάρτιο του 2013 ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 10 δισ. ευρώ με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εκτός από τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις, το σχέδιο διάσωσης χαρακτήρισε μια αμφισβητούμενη μετατροπή καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ σε κεφάλαια για τη διάσωση της μεγαλύτερης τράπεζας του νησιού, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής της Κύπρου άρχισε να εκκαθαρίζει καταθέσεις περίπου 8 δισ. Ευρώ. Το κούρεμα συνοδεύτηκε από αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίου που παρεμπόδισαν την οικονομική δραστηριότητα. Παρά τις ζοφερές προβλέψεις από τους διεθνείς δανειστές της (ΕΚ, ΕΚΤ και ΔΝΤ), η Κύπρος έχει υπερβεί τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Για περισσότερες πληροφορίες ή/και συμβουλές, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected]