Apr 10, 2020

COVID-19: Βασικά βήματα Διαχείρισης Κινδύνου για την επιχείρησή σας

COVID-19: Βασικά βήματα Διαχείρισης Κινδύνου για την επιχείρησή σας

Καθώς βλέπουμε την παγκόσμια οικονομία να βυθίζεται σε αυτό που θα μπορούσε εύκολα να γίνει μία από τις βαθύτερες οικονομικές υφέσεις στη σύγχρονη εποχή, δεν υπάρχει ακριβές οικονομικό μοντέλο για να συγκριθεί με αυτό που εκτυλίσσεται σήμερα. Οι πρωτοφανείς προκλήσεις που μας προκάλεσε το COVID-19 έχουν μία βαθιά επίδραση, εξίσου στην παγκόσμια κοινότητα μας και στην παγκόσμια οικονομία μας, με αναμενόμενη περαιτέρω μείωση κατά το πιθανό δεύτερο κύμα του ιού αργότερα φέτος. Οι ερωτήσεις που θέτει κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης – πώς να επιβιώσει η επιχείρηση κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του COVID-19, πώς να προετοιμαστώ για το μέλλον, που πρέπει να επενδύσω για να σώσω την επιχείρησή μου; Πρώτο και κύριο, πρέπει να παραμείνετε ενήμεροι με όλες τις εξελίξεις της πανδημίας. Παραμένοντας ενήμεροι θα σας επιτρέψει να αξιολογήσετε τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες της πανδημίας και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιχείρησή σας.

Στρατηγικοποιήστε

Παρόλο που η πανδημία παρουσιάζει ενδείξεις επιβράδυνσης στην περιοχή μας, είναι πολύ απίθανο να επιστρέψουμε στους παλιούς μας τρόπους τους επόμενους δύο μήνες. Εξοικειωθείτε με τη τρέχουσα κατάσταση και αρχίστε να εργάζεστε με τη στρατηγική σας – αναγνωρίστε τις επιλογές σας και επενδύστε το χρόνο σας στην έρευνα νέων αγορών και τη διαφοροποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών σας. Η τεχνολογία και η καινοτομία είναι πιο σημαντικά τώρα από ποτέ – σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ήδη, βρείτε τρόπους όχι μόνο για την προώθηση αλλά και για τη διεξαγωγή της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας στο διαδίκτυο, σε συμμόρφωση με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Απαιτήσεις κεφαλαίου κίνησης

Αναλύστε τις απαιτήσεις κεφαλαίου κίνησης και τη ρευστότητα της επιχείρησής σας. Προετοιμαστείτε τόσο για το καλύτερο όσο και για το χειρότερο σενάριο.

Επικοινωνήστε με το ήδη υπάρχον πελατολόγιο σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τις ανησυχίες τους και, το σημαντικότερο, την τρέχουσα κατάσταση τους. Θυμηθείτε ότι, οι περιστάσεις των πελατών σας θα επηρεάσουν την επιχείρησή σας.

Ταμειακές Εισροές

Υπολογίστε την πραγματική και την αναμενόμενη εισροή μετρητών σας.

Διεξάγετε μία εμπεριστατωμένη έρευνα σχετικά με τα κυβερνητικά προγράμματα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την υποστήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, π.χ. σχέδια αναστολής εργασιών και στήριξης επιχειρήσεων, παράταση των προθεσμιών καταβολής φόρων για ιδιώτες και επιχειρήσεις, και εάν εσείς και η επιχείρησή σας δικαιούστε να επωφεληθείτε από το πρόγραμμα οικονομικών μέτρων. Εξετάστε εάν μπορεί να επιτευχθεί ένας εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης, π.χ. έκδοση νέου κεφαλαίου ή εξασφαλίζοντας δανειακή διευκόλυνση.

Πάνω από όλα, σε αυτό το στάδιο όλοι οι οργανισμοί πρέπει να έχουν τις οικονομικές τους καταστάσεις γιατί θα κληθούν να τις υποβάλουν για οποιαδήποτε τρόπο χρηματοδότησης θα επιλέξουν.

Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε τις απαιτήσεις της επιχείρησής σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε, έχοντας υπόψη ότι ορισμένοι πελάτες σας θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξόφληση των οφειλών τους. Εάν έχετε λόγους να πιστεύετε ότι οι πελάτες σας δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσουν με τις οφειλόμενες πληρωμές του, εξετάστε το ενδεχόμενο να προτείνετε μια συμφωνία με εναλλακτικές και βιώσιμες μεθόδους αποπληρωμής.

Εξετάστε τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων – ανεξάρτητα από το πώς το βλέπετε, αυτό είναι ένα μέσο για να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρησή σας και να σας βοηθήσει να βελτιωθείτε.

Εκροές μετρητών

Μειώστε τα γενικά έξοδα σας. Για παράδειγμα, εάν ενοικιάζετε ένα γραφείο, επικοινωνήστε με τον ιδιοκτήτη και δείτε τη δυνατότητα να διαπραγματευτείτε τη μείωση του μηνιαίου σας ενοικίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Επικοινωνήστε με τους προμηθευτές σας για να ζητήσετε έκπτωση ή να αλλάξετε τους όρους πληρωμής. Επίσης, προσεγγίστε τις υποχρεώσεις σας με μια πρόταση για επέκταση της οφειλόμενης πληρωμής.

Για τυχόν υφιστάμενα δάνεια, εξετάστε τη βιωσιμότητα της επαναδιαπραγμάτευσης των τρέχοντων επιτόκιων σας.

Γενικά σχόλια

Όπως και σε κάθε κρίση, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας, την επιχείρησή σας και τους υπαλλήλους σας είναι να αναζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές. Ένας αξιόπιστος επαγγελματίας μπορεί και θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και θα σας προσφέρει ρεαλιστικές επιλογές σχετικά με τη μελλοντική σας πορεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την προετοιμασία της αίτησής σας για τα τρέχοντα κυβερνητικά προγράμματα για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και το πρόγραμμα οικονομικών μέτρων COVID-19.

Σε περίπτωση που τα πράγματα φαίνονται ζοφερά, η εξέταση μίας συγχώνευσης με μία άλλη επιχείρηση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την επιχείρησή σας και για τους υπαλλήλους σας.

Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε ισχυρή ρευστότητα, να ψάχνετε ευκαιρίες απόκτησης αμυντικών περιουσιακών στοιχείων, ή να προσαρμόσετε τη στρατηγική μάρκετινγκ σας για να προσελκύσετε νέους πελάτες, π.χ. ελκυστικές συμφωνίες, ειδικές προσφορές ή νέες υπηρεσίες. Επίσης, αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προχωρήσετε στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, η οποία θα δημιουργήσει περαιτέρω την επιχείρησή σας, και ταυτόχρονα, θα προσφέρει ανακούφιση στο άλλο μέρος και θα συμβάλει στη σταθερότητα της κοινότητάς σας.

Σαν συμπέρασμα, αν και δεν βλέπουμε ακόμη το πλήρες εύρος των ζημιών που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, είτε στην ανθρώπινη ζωή είτε στις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ένα πράγμα είναι βέβαιο – τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζονται από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμo μπορεί να είναι εδώ για να μείνουν. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και να αναζήτησουμε νέες ευκαιρίες. Βοηθώντας τους εαυτούς μας και τις επιχειρήσεις μας να συνεχίσουν, συμβάλλουμε στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και μαζί της, των τοπικών κοινωνιών μας.

Μιχάλης Ι. Χατζηχάννας

BSc MSc ACA ADIT

© all rights reserved 2024