Oct 4, 2013

2013 Κυπριακή Οικονομία

2013 Κυπριακή Οικονομία

Υπογράφηκε ένα Μνημόνιο Συμφωνίας (ΜΣ) μεταξύ Κύπρου και Τρόικας μαζί με δανειακή σύμβαση ύψους 10 δισ. Ευρώ που θα χορηγηθεί στην Κύπρο ως οικονομική ενίσχυση.

Το ΜΣ ανέθεσε στην κυβέρνηση της Κύπρου να επιβάλει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως οι περικοπές μισθών, οι περιορισμοί του κόστους και οι φορολογικές αυξήσεις που θα βοηθούσαν στη μείωση του χρέους και στην εξάλειψη της οικονομικής ύφεσης το συντομότερο δυνατό. Όλες οι σχετικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από το ΜΣ έχουν ήδη δοθεί από την κοινοβουλευτική επικύρωση.

Η Τρόικα ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη της αναθεώρηση και η ανατροφοδότηση αξιολόγησης αποδείχθηκε θετική. Η κυπριακή κυβέρνηση πέτυχε καλύτερα αποτελέσματα από τις προβλέψεις του ΜΣ λόγω του γεγονότος ότι κατόρθωσε να εφαρμόσει τις περισσότερες από τις απαιτήσεις και από την επιτυχή μείωση των κρατικών δαπανών.

Επιπλέον, όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, η Τράπεζα Κύπρου έχει αναδιαρθρωθεί και έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευσή της με τη Λαϊκή τράπεζα. Ένα νέο διοικητικό συμβούλιο ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο, το οποίο θα εξασφαλίσει μια νέα στρατηγική για την τράπεζα. Εκτός από αυτό το υπόλοιπο του τραπεζικού συστήματος δεν έχει επηρεαστεί.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Κύπρος κατόρθωσε να διατηρήσει όλα τα σημαντικά πλεονεκτήματα που επιτρέπουν στη χώρα να θεωρηθεί Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο. Το γεγονός αυτό έχει καταργήσει όλες τις αρνητικές προβλέψεις για το μέλλον της Κύπρου ως επιχειρηματικό κέντρο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο και επωφελούνται από όλα τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει η χώρα.

Άλλα σημαντικά γεγονότα που αξίζει να ληφθούν υπόψη είναι ότι η κυπριακή οικονομία είναι μικρή και ευέλικτη και αναμένεται να ανακάμψει γρήγορα. Επιπλέον, ο πληθωρισμός είναι σχεδόν μηδενικός και η δοκιμή κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχει περάσει επιτυχώς.

Τέλος, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα για την παροχή πρόσθετων κινήτρων για επενδύσεις στην οικονομία της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και συμβουλές, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected]

© all rights reserved 2024